Munches tardes la mio muyer y yo tomamos
café acabante de facer, yo sigo les pallabres de Borges, que dixo nuno de los
sos cuentos que café ye’l acrónimu de “caliente,
amargo, fuerte y escaso”), pero a la mio muyer nun-y presta escaldando, polo
que cortalo con llechi, anque ésti sigue tando caldio, y tien qu’esperar. Yo
siempre-y dicía qu’aguantese un cachín y llueu-y echare’l llechi, en vez d’echalo
y depués aguardar a qu'esfrezca, ya que diba a enfriar muncho más rápido, por
mor a la llei del enfriamientu de Newton, que diz: “El cambeu de
temperatura d’un cuerpo respeuto de la temperatura del ambiente, ye direutamente
proporcional a la diferencia de temperatures del cuerpu y l’ambiente”.
La
mió muyer retrucábame siempre que la diferencia de facelo d’una u otra manera
nun debía ser pergrande, yo acutábame nes pallabres del mayestru Newton; hasta
qu’un día espetóme que-y demostrase cuántos graos de diferencia había ente cafés esfrecíos de una y otra forma, púnxeme manos a la obra de secute. El llabor
yera abegoso, pues tenía que demostrá-ylo ensin usar una sola ecuación, ya que
la mió muyer ye d’Artes, y amás atarrez los númberos y tolo que tea que ver con
ellos (los artistas son asina, que-y vamos facer), polo que decidí usar un métodu
empíricu, axunté dellos vasos de precipitaos, y un termómetru dixital, punxe nel
microondes café a calentar hasta esfervollalo (podía habelo fecho con agua pero
quise da-y más teatralidá). Convencío de que taba nel camín de zarrar el tema
pa siempre, y mentantes afervollaba aquel café, cabilaba nel enfriamientu que, como
munches lleis, ye “reversible”, esplícome, cuánto más caliente ta un cuerpu
respeuto’l ambiente, más rápido s’esfrez, pero, cuanto más fríu ta respeuto a
esi mesmo ambiente, más rápido acalez, asina, la llei del enfriamientu de
Newton ye tamién la del calentamientu. Tanto nun casu como n’otro faenlo de
forma esponencial, a lo primero con un curva pindia, depués adulces amenórgase
l’enclín hasta ser cuasi una reuta horinzontal, esta triba de rellaciones que xeneren
procesos esponenciales, se-yos nomen lleis potenciales; Newton debía tener predileución
poles lleis potenciales, pues la so famosa llei de la gravitación universal que
diz: “La fuercia d’atracción ente dos cuerpos separtaos
per un algame concretu, ye proporcional al productu
de les sos mases e inversamente proporcional al cuadrau del algame”, ye tamién potencial, asina l’atraición ye tanto mayor
cuanto menor ye l’algame ente los cuerpos, por eso la Tierra mantiennos garraos nel
suelu, y nun nos vemos atrayíos pol Sol, pues anque ye más grande, la Tierra ta más averada.
El
timbre del microondes tríxome de vuelta a la Tierra, yera hora d’entamar
l’esperimentu.
La
primer preba yera midir cómo esfrecía’l café sólo, ensin echar llechi frío, sedría
l’esperimentu de control. Entamé a garrar datos desde los 80ºC que tenía el café, apuntando
cada tres segundos la temperatura, a tou lo llargo de tres minutos. En tres minutos,
el mió café namás qu’había amenorgao la so temperatura en seis graos.
Nos
siguientes ensayos eché’l llechi en distintos momentos, nun primer ensayu nel
primer segundu, n’otru dexé trescurrir un minutu anties d’echar el llechi, el
resultado foi el siguiente:
La
llinia azul cian representa la evolución de la temperatura del primer ensayu,
la maxenta la del segundo. Como vemos la temperatura del segundo foi más baxa
trescurridos los tres minutos, yo taba no ciertu, en cuanto a cómo diba a comportase’l
sistema “taza de café”, pero lo que nun m’esperaba ye que la temperatura, anque
destremaba, facíalo nun grau perpequeño, namás que yera menor 4,6ºC, la mio muyer tenía razón. Tuve un pequeñu
error d’estimación, debiu a qu’interpreté la llei al pie de la lletra, la
temperatura compórtase de forma potencial, asina ye, pero resultaba que nes
temperatures nes que nos tábamos
moviendo la curva yera ya tan poco pindia como’l tramu cabero d’un ríu, la
diferencia de temperatura nun yera la suficiente como pa esperar grandes
diferencies.
Desde
aquel día nun volví a sacar el tema nel café de la tarde. Nin que dicir tien que
la mio muyer sigui echando’l llechi a lo primero...
Comentarios
Publicar un comentario