Cocinando col sol: primer averamientu

   Anque vivimos nun pais teunolóxicamente avanzáu, en munchos aspeutos tamos bien atrasaos. Uno d’estos aspeutos ye l’usu d’enerxíes menos porcaces que les xeneraes pola quema de combustibles fósiles. Ye pernidio que los medios esisten, anque nun se introducen na nuesa sociedá per aciu’l puxu de diferentes “lobbys”. Mio ma siempre diz que fai más el que quier qu’el que puede, y anque güei nun ye cenciellu l’autoabastecimientu enerxéticu, más por temas políticos que téunicos, el ciudadanu pue dir sele amenorgando’l so gastu enerxéticu con pequeñes aiciones, que anque nun repercuden enforma, apurren daqué. N’otros casos nun podemos amenorgar el consumu, pero si puedemos camudar l’orixen de la enerxía, d’una con gran dueda de carbonu, por otra más llimpia, ye’l casu del oxetu de dellos esperimentos nos que toi trabayando, col fin de facer una cocina solar. Esta triba de cocines ta perestendies en Suramérica, anque n’España ye una gran desconocida. Hai modelos comerciales que podemos mercar y usar, con resultaos perbonos pa cualesquier zona ibérica, pero ya sabes que préstame pruyir, y ver les coses por mi mesmo, asina qu’entamé pol principiu.



   La lluz del sol, ye una fonte d’enerxía pergrande, toos sabemos bien de sobra qu’el nueso coche ye un fornu en cuanto-y da un poco. Les cocines solares aprovechen esta idea, garren la lluz del sol,  concéntrenla n’un punto por mediu d’una superficie reflectante (hai modelos caseros fechos con un paragües, que fai de parábola, forráu con parasoles de coche). Yo entamé con un modelu fechu con una chapa d’aluminiu que doblé como veis na semeya, llevome menos de 20 minutos facelu, asina que depués de tomar el café de media mañana, saquelu al sol, y entamé a midir la capacidá de calentar agua que tenía l’aparatu. Pa ello, tres orientalu escontra’l sol, metí dellos recipientes con agua pa ver cuál yera’l óptimu (pa dicir verdá, fice tres aparatos, pa poder facer les tres pruebes d’una vegada). Usé primero la mio taza de café blanca,  con boca bien ancha, segundo, un bote de refrescu pintáu de prieto, y con la salida tapada, y tercero, otru bote pintáu, y tapáu, pero usé una urna de metacrilatu pa tapalu, col fin amenorgar les pérdides de calor. A tolos recipientes teníen 250 cl d’agua. Midí cada 15 minutos, más o menos, la temperatura, durante una hora.

Resultaos empíricos  de la capacidá de caldiar agua del prototipu1 de la cocina solar

   
   Lo que atopé foi lo que ves na gráfica, la taza blanca mala penes calentó 10ºC nuna hora, la verdá qu’esta escoyila adré, blanca y con boca ancha, col fin que nun absorviese malapenes enerxía, la verdá que calentó un poco más que si la hubiese dexáu al sol ensin más.
   
   Otra cosa foi el bote prieto mate, tamién escoyíu a posta, pa qu’absorviese muncha enerxía, pues el color prieto nun reflexa nengún color (el blanco reflexalos toos), o sea, absorve toles frecuencies del espectru visible (y dalgunes más…), lo que fizo que l’agua aumentase cuarenta y picu graos.
 
   Esi día la verdá que soplaba daqué aire, por eso decidí tapar el bote, pa evitar que l’aire y-robara enerxía de la superficie del bote, por eso mesmo, cuando volví tres cuartos d’hora depués, atopé l’agua esfervollando.
Con un simple montaxe fice esforvollar l’agua, puedes dicir que tardó unos 45 minutos, si, pero nun me gasté nin un céntimu n’enerxía. Les cocines solares, polo xeneral trabayen más sele que les de gas o les d’inducción, incluso qu’una de carbón a tou meter, pero tienen la ventaxa que nun necesiten enchufase, o apurri-yos combustible. Quiciabes, nun valgan pal día a día de la vida frenética que siguen munchos n’esta sociedá de llocos y carreres, pero puede ser una opción pa intentar facer un pote de berces selemente, el fin de selmana, como facíen les güeles (o yo mesmo, anque con peor resultáu) na cocina de lleña o nel llar.
 
   De momentu, el primer averamientu, dio bonos resultaos, y diome delles idees de cómo va tener que ser el siguiente prototipu, qu’espero que dea mayor rendimientu, de xuru que te lo cuento...

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