Propiedaes antibacterianes del ayu


   Tenía un compañeru de trabayu que tolos díes pela mañana comía, anties d’almorzar, dos seruyes (dientes) d’ayu, asina a pelu. Dicía que yera bonu pal sistema inmunitariu. Cuantayá que conózse l’efeutu antisépticu que tien esta planta, qu’ataca a bacteries y fongos, y que ye polo que s’usó desde antiguu como adobía pa conservar carnes y otros alimentos (la mayor parte de les adobíes, como la sal o la vinagre, tienen efeutos antimicrobianos, que s’usaron primero como conservantes, y depués, por costume, pa da-y sabor a los alimentos). Esti efeutu ye por mor de la aliína, un compuestu que pola aición de l’alinasa descompónse n’alicina (que-y da la golor carauterística del ayu), ácidu pirúvicu y amoníacu, ye’l primer compuestu, l’alicina, la responsable d’amenorgar (por mor la presencia de azufre na molécula) les files de bacteries qu’intenten tomar les places de los filetes de xatu que tenemos adobaos na meseta. Ye interesante rescamplar qu’esti compuestu ye perimportante pala planta, pues protexe a los sos bulbos d’infeiciones de fongos, bacteries y otros microorganismos (y de los vampiros, jeje).

   Siguiendo la retafila d’esperiencies que llevo faciendo nel campu de la microbioloxía esti añu (por exemplu http://cienciaastur.blogspot.com.es/2015/09/escuspiendo-nel-yogur-sobre-los.html , http://cienciaastur.blogspot.com.es/2015/07/golor-tierra-moyao.html o http://cienciaastur.blogspot.com.es/2015/04/la-maxia-del-pan-o-cuando-un-amateur-de.html ), quise ver los efeutos d’esti compuestu en cepes de bacteries. De la vegada cabera tinía delles cepes de Lactobacillus, que volví semar en cápsules de Petri, con un sofitu d’agar (teo pendiente cuntate como sacar agarosa del ocle (algues), anque tamién puedes facer un cultivu con una pastilla de caldu de carne (Avecrem) que tien un percentaxe peraltu de agar, y palos nuesos fines val bien). Por otru llau, y cuando ya taba el cultivu, mayé delles seruyes (nun morteru esteril, claro), y semé parte del ayu frayáu nes cápsules de Petri colos cultivos de Lactobacillus, y metilos na estufa de cultivu o yogurtera (un par de díes). ¿Qué socedió? Ya lo puedes imaxinar, fórmoseun cercu alredor del ayu, nel que nun podía medrar Lactobacillus, l’alicina consiguió desaniciar la colonia de bacteries.

Efeutu del ayu nel cultivu de Lactobacillus

   Tamién fici la preba de bacochar (da-yos un fervorín) delles seruyes, que tamién mayé y semé, nesti casu l’aición antibacteries nun tuvo efeutu, o malapenes (según la sema), polo qu’al coceles perdieron la propiedá (la cocción desanicia los compuestos sulfurosos de la molécula).

   Como vimos l’alicina entós ye un bactericida, que tendrá a raya a les bacteries invasores, poro cuidiáu, en crugo tamién puede tener efeutos negativos na nuesa flora bacteriana amiga, que tanto bien nos fae, asina qu’el mio collaciu ensin sabelo mataba por exemplu los sos Lactobacillus, que depués tomaba nel yogur, hai que ser…
   Postdata:  l’ayu tien tamién otres propiedaes beneficioses pa nós, como efeutos antioxidantes, anticanceríxenu y otros munchos, polo que una cosa compensa la otra.

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