Tenía un compañeru de trabayu que tolos díes pela mañana
comía, anties d’almorzar, dos seruyes (dientes) d’ayu, asina a pelu. Dicía que
yera bonu pal sistema inmunitariu. Cuantayá que conózse l’efeutu antisépticu
que tien esta planta, qu’ataca a bacteries y fongos, y que ye polo que s’usó
desde antiguu como adobía pa conservar carnes y otros alimentos (la mayor parte
de les adobíes, como la sal o la vinagre, tienen efeutos antimicrobianos, que s’usaron
primero como conservantes, y depués, por costume, pa da-y sabor a los
alimentos). Esti efeutu ye por mor de la aliína, un
compuestu que pola aición de l’alinasa descompónse n’alicina (que-y da la golor
carauterística del ayu), ácidu pirúvicu y amoníacu, ye’l primer compuestu, l’alicina,
la responsable d’amenorgar (por mor la presencia de azufre na molécula) les
files de bacteries qu’intenten tomar les places de los filetes de xatu que
tenemos adobaos na meseta. Ye interesante rescamplar qu’esti compuestu ye
perimportante pala planta, pues protexe a los sos bulbos d’infeiciones de
fongos, bacteries y otros microorganismos (y de los vampiros, jeje).
Siguiendo la retafila d’esperiencies
que llevo faciendo nel campu de la microbioloxía esti añu (por exemplu http://cienciaastur.blogspot.com.es/2015/09/escuspiendo-nel-yogur-sobre-los.html
, http://cienciaastur.blogspot.com.es/2015/07/golor-tierra-moyao.html
o http://cienciaastur.blogspot.com.es/2015/04/la-maxia-del-pan-o-cuando-un-amateur-de.html
), quise ver los efeutos d’esti compuestu en cepes de bacteries. De la vegada
cabera tinía delles cepes de Lactobacillus, que volví semar en cápsules de Petri,
con un sofitu d’agar (teo pendiente cuntate como sacar agarosa del ocle
(algues), anque tamién puedes facer un cultivu con una pastilla de caldu de
carne (Avecrem) que tien un percentaxe peraltu de agar, y palos nuesos fines
val bien). Por otru llau, y cuando ya taba el cultivu, mayé delles seruyes (nun
morteru esteril, claro), y semé parte del ayu frayáu nes cápsules de Petri
colos cultivos de Lactobacillus, y metilos na estufa de cultivu o yogurtera (un
par de díes). ¿Qué socedió? Ya lo puedes imaxinar, fórmoseun cercu alredor del ayu,
nel que nun podía medrar Lactobacillus, l’alicina consiguió desaniciar la
colonia de bacteries.
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Efeutu del ayu nel cultivu de Lactobacillus |
Tamién fici la preba de bacochar
(da-yos un fervorín) delles seruyes, que tamién mayé y semé, nesti casu l’aición
antibacteries nun tuvo efeutu, o malapenes (según la sema), polo qu’al coceles
perdieron la propiedá (la cocción desanicia los compuestos sulfurosos de la molécula).
Como vimos l’alicina entós ye un bactericida, que tendrá a raya a les bacteries invasores, poro cuidiáu, en crugo tamién puede tener efeutos negativos na nuesa flora bacteriana amiga, que tanto bien nos fae, asina qu’el mio collaciu ensin sabelo mataba por exemplu los sos Lactobacillus, que depués tomaba nel yogur, hai que ser…
Postdata: l’ayu tien tamién otres propiedaes beneficioses
pa nós, como efeutos antioxidantes, anticanceríxenu y otros munchos, polo que una
cosa compensa la otra.
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