sábado, 6 de febrero de 2016

Adobíes antibacteries

   Nun ye nuevo nesti blogue’l fechu de que hai dellos organismos que “cabilaron” métodos de proteición escontra los microorganismos enemigos, vimos exemplos d’estos en bacteries, fongos y plantes (como l’ayu). D’estes caberes ye de les que voi falar güei.
 
   Sabemos que desde cuantayá nós, los humanos, usamos adobíes pala comida, y agora tamos tan avezaos a elles que nun vemos la cocina ensín tomillu, orieganu o lloréu. Pero, ¿porqué s’entamó a usar estes especies? Podríamos cabilar que pa dar sabor, pero nos anicios de la cocina (fae munchos sieglos) el sabor nun yera tán importante, munches vegaes comíase crugo, curáu o fechu al fueu, la verdadera razón ye muncho más interesante, y con unos beneficios pala sobrevivencia mayores que los que da comer un platu “rico, rico, y con fundamentu”, les especies usaes desde la nueche los tiempos tienen, en xeneral, propiedaes antibiótiques, sobre tou antibacterianes, les adobíes teníen como fin desaniciar na midida lo posible los posibles patóxenos. Los componentes que producen estos efeutos son distintos en caúna de les plantes usaes, asina el tomillu tien un componente nomáu carvacrol, el cenoyu l’anetol, el lloréu y romeru producen p-cimenu, la mostaza l’alil, y un llargu etc… Amás nun toos son eficaces pa toles bacteries, asina que munches plantes producen dellos d’estos componentes.
 
  Con esta idega na xíxara entamé a cabilar cómo estudiar los efeutos de cada planta so les bacteries, asina qu’otra vegada volví a les mios “rates de llaboratoriu”, les cepes de Lactobacillus, a les que diba enfrentar colos estractos de delles plantes usaes na cocina: oreiganu, cenoyu, romeru y lloréu.
 
   Pa ello preparé unos estractos de les especies nomaes de la siguiente forma:
-piqué la planta seca
-fíce-y un bañu’n llixía diluyío
-enxugue bien con agua destilao, pa quitar cualaquier güelga del llixía
-amesté pa 50 gr de planta, 100 ml d’agua destilao, y dexé reposar 24 hores
-depués filtre les infusiones, primeru con un colador metálicu, esteril, y depués con filtru de papel (delles veces)
-esterilicé los estractos, y metilos en botes estériles

   Per otru llau, semé delles cepes de Lactobacillus, en cápsules de Petricon agar y alimentu. Con too ya iguáu, nes simientes de bacteries metí unos redondelinos de papel enchumazaos nos diferentes estractos, y dexé que ficieran brenga un sobre otru nel fornu de cultivu, un día depués, y col fin de ver l’efeutu so la colonía, midí’l radiu del cercu d’inhibición qu’apaeció alredor del papel col estractu (fice delles midides y permedié). Esti, restáu al radiu de los redondelinos (5 mm), diome un indicador de cómo de dañín ye esi estractu so la colonia de Lactoballus. Pa caún de los estractos fice 10 prebes, pa dar un poco de validez estadística al esperimentu, ya que si namás ficiese una preba podía atopar resultaos que destremaren de la realidá.
 
   Los resultaos puedes velos na gráfica:

Llargor del  radiu del cercu d'inhibición (mm) en cultivu de Lactobacillus de les plantes estudiaes, y la so desviación típica.

   Como ves el romeru foi el que más efeutu inhibidor tuvo so les colonies de Lactobacillus, siguíu pel orieganu, el que menos efeutu tuvo foi el cenoyu. Toos tuvieron una variación nel llargor del radiu del cercu d’inhibición (la llinia qu’apaez so la barra de cada valor na gráfica) d’alredor d’un milímetru (el que más varió’l cenoyu con 1,2, casi la metá del llargor del so radio de cercu). No obstante, creo que queda probáu que toos dieron brenga a les bacteries semaes, anque deforma destremada. ¿A qué se deben estes diferencies? Anque nun se puede descartar un error de métodu (por exemplu al facer l’estrautu), se pola bibliografía que caúna destes plantes actúa con meyor o menor eficacia según que bacteries, asina, per exemplo, les plantes que tienen carvacrol faen más brenga a los xéneros de bacteries gram negatives (como Escherichia o Salmonella). ¿Cuánta brenga fadrá cada palnta de les qu’usé sobre distintes bacteries? Una entruga perbona, que de xuru voi intentar retrucar non tardando muncho.
 
   Postdata: mil gracies a Bertu Ordiales (compañeru n’otros proyeutos) por dame llume na gueta los nomes asturianos de les plantes nomaes.

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