Xugando con Peta-Zetas



   Fai munchos años que nun comía Peta-Zetas (perdón pola publicidá), por eso cuando vi nel quioscu los sobrecinos d’esi chochín ta carauterísticu, vieno’l cantu la memoria’l raru tastu del carambelu qu’esplotaba na boca, y esfervollaba dientro d’ella. Asina que nun me lo pensé, merqué dos sobres, y colé casa cola idega de facer un pequeñu esperimentu, col sobre que me quedaba, por que un comilu pa recordar los años de neñu. 



   Los Peta-Zetas son unos cristalinos de carambelu, d’un zucre especial, el sorbitol, un polialcohol de zucre, que nun principiu atopóse nes bayes del capudre (Sorbus aucuparia L.), anque güei sintetízase. Nel procesu de fabricación someten a la masa de carambelu a una presión pergrande de CO2 mentantes esfrez, quedando esti CO2 a presión dientro’l caramberu; que va salir de forma esplosiva’l mordelu o chupalu.  Lo que nos interesa ye esi CO2 encerráu, qu’al salir va poducir una acidificación del agua nel que lo vamos meter (hai delles tribes d’esti productu, dalgunes tienen ente los sos ingredientes ácidu cítricu, debemos refugar estos, por que l’esperimentu nun saldrá tan bien).


   La idea ye usar un indicador de pH pa ver que socede, yo usé encarnao de metilu,  que trabaya ente pH= 4,2 y pH=6,2 (anque puedes usar cualesquiera que vire alredor de pH=3 y pH=7, que son los estremos que vamos tener, como muncho).


   Nun tubu d’ensayu con agua destilao (pH=7) amesté unes gotines del indicador, de color mariello, darréu metí parte del sobre de Peta-Zetas nel tubu, y tapelu. El carambelu entama a disolvese n’agua, y vemos cómo entama a “esforvollar”, ye’l CO2 te ta saliendo, a la vez vamos dir viendo cómo va tornando la color, pues el gas entama a disolvese formando ácidu carbónicu, primero naranxa, y cada vez más encarnao, hasta la barrera de pH=4,2.

Si t’alcuerdes, dixe que tapé’l tubu d’ensayu, esto ye con mires a que nun salga a la atmósfera, sinón que quede n’agua. ¿Qué pasará si destapamos el tubu? Pamique ya lo sabes, nel momentu qu’habrimos el CO2 entama a escapar, y l’acidez entama a baxar, polo que la color vira otra vegada’l mariello adulces. Si por un casual, entá nun se disolvieron tolos carambelos que metimos nel tubu, y volvemos a tapar, ye fácil que la color vuelva a tornar, ya que volveremos a acidificar l’agua del ensayu.

 
L'agua destilao col indicador de pH.

Al meter los carambelos aumenta la concentración de dióxidu de carbonu, y baxa'l pH.

Hasta que torna a encaro fuerte, cuando el pH ta perbaxo de 4,2.



   Addenda: Esti conceutu de l’acidificación d’un mediu acuosu por mor al CO2, ye perimportante pa la nuesa salú, si polo que sea (per exemplu un escape de gas) la concentración de CO2 en sangre d’un animal aumenta, el pH del sangre va dir baxando, algo que ye mortal, al producise un efeutu nomáu Efeutu Bohr (qu’ atopó Christian Bohr, padre de Niels Bohr,  el que fizo un de los primeros modelos atómicos serios), que diz que cuánto más ácidu sea’l sangre, más va costa-y a la hemoglobina garrar oxíxeno, lo que va producir, si la situación continua, la muerte, pa ello tenemos que facer como col tubu d’ensayu, dexar qu’el dióxidu de carbonu cole, o sea llevando la víctima onde nun heba tanto CO2.

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