Fai
munchos años que nun comía Peta-Zetas (perdón pola publicidá), por eso cuando
vi nel quioscu los sobrecinos d’esi chochín ta carauterísticu, vieno’l cantu la
memoria’l raru tastu del carambelu qu’esplotaba na boca, y esfervollaba dientro
d’ella. Asina que nun me lo pensé, merqué dos sobres, y colé casa cola idega de
facer un pequeñu esperimentu, col sobre que me quedaba, por que un comilu pa
recordar los años de neñu.
Los Peta-Zetas son unos cristalinos de carambelu, d’un
zucre especial, el sorbitol, un polialcohol de zucre, que nun principiu atopóse
nes bayes del capudre (Sorbus aucuparia L.), anque güei sintetízase. Nel procesu de fabricación someten a la
masa de carambelu a una presión pergrande de CO2 mentantes esfrez,
quedando esti CO2 a presión dientro’l caramberu; que va salir de
forma esplosiva’l mordelu o chupalu. Lo
que nos interesa ye esi CO2 encerráu, qu’al salir va poducir una
acidificación del agua nel que lo vamos meter (hai delles tribes d’esti
productu, dalgunes tienen ente los sos ingredientes ácidu cítricu, debemos
refugar estos, por que l’esperimentu nun saldrá tan bien).
La idea
ye usar un indicador de pH pa ver que socede, yo usé encarnao de metilu, que trabaya ente pH= 4,2 y pH=6,2 (anque
puedes usar cualesquiera que vire alredor de pH=3 y pH=7, que son los estremos
que vamos tener, como muncho).
Nun tubu
d’ensayu con agua destilao (pH=7) amesté unes gotines del indicador, de color mariello,
darréu metí parte del sobre de Peta-Zetas nel tubu, y tapelu. El carambelu
entama a disolvese n’agua, y vemos cómo entama a “esforvollar”, ye’l CO2
te ta saliendo, a la vez vamos dir viendo cómo va tornando la color, pues el
gas entama a disolvese formando ácidu carbónicu, primero naranxa, y cada vez
más encarnao, hasta la barrera de pH=4,2.
Si t’alcuerdes,
dixe que tapé’l tubu d’ensayu, esto ye con mires a que nun salga a la
atmósfera, sinón que quede n’agua. ¿Qué pasará si destapamos el tubu? Pamique
ya lo sabes, nel momentu qu’habrimos el CO2 entama a escapar, y l’acidez
entama a baxar, polo que la color vira otra vegada’l mariello adulces. Si por
un casual, entá nun se disolvieron tolos carambelos que metimos nel tubu, y
volvemos a tapar, ye fácil que la color vuelva a tornar, ya que volveremos a
acidificar l’agua del ensayu.
![]() |
Al meter los carambelos aumenta la concentración de dióxidu de carbonu, y baxa'l pH. |
![]() |
Hasta que torna a encaro fuerte, cuando el pH ta perbaxo de 4,2. |
Addenda: Esti
conceutu de l’acidificación d’un mediu acuosu por mor al CO2, ye
perimportante pa la nuesa salú, si polo que sea (per exemplu un escape de gas)
la concentración de CO2 en sangre d’un animal aumenta, el pH del
sangre va dir baxando, algo que ye mortal, al producise un efeutu nomáu Efeutu
Bohr (qu’ atopó Christian Bohr, padre de Niels Bohr, el que fizo un de los primeros modelos
atómicos serios), que diz que cuánto más ácidu sea’l sangre, más va costa-y a
la hemoglobina garrar oxíxeno, lo que va producir, si la situación continua, la
muerte, pa ello tenemos que facer como col tubu d’ensayu, dexar qu’el dióxidu
de carbonu cole, o sea llevando la víctima onde nun heba tanto CO2.
Comentarios
Publicar un comentario