¿Cuánto acalez el mio mecheru Bunsen?

   Na entrada cabera usé’l mio mecheru Bunsen p’acalecer el café (espeyando cola mio cafetera), col envís de atalantar lo se socedía dientro la cafetera. Si t’alcuerdes axusté la llama, y llueu dexé encesu’l mecheru Bunsen pa nun camudar les condiciones d’axuste d’ésti a lo llargo les pruebes,  ya que al camudar l’axuste del mecheru tamién camudo la capacidá d’acalecer la muestra. Creo que ye d’interés pal científicu amateur saber cuála ye la capacidá calorífica que tien un elementu como’l Bunsen, pues hai vegaes que convién conocela (ya lo verás n’otra entrada).

   El primer ensayu que ficiera na entrada cabera fuera poner al fueu la parte de baxo de la cafetera (el calderín) cola cantidá d’agua que suelo echar pa preparar café (medila pa usar siempre la mesma cantidá), y dientro la sonda’l del mio aparatu midida. Tapé too con papel d’aluminiu pa minimizar les pérdides. Cada 20s rexistré la temperatura, nun dexé que llegara a esfervollar l’agua. La gráfica vesla darréu:


   La temperatura aumentó de forma llinial (ya ves que los datos axústense a la reuta cuasi al 100%), aumentando unos  0,22ºC/s.

   Con esos datos primera que garré ya pude calcular la potencia d’una forma percenciella y rápida, cola formulina:


   Au c son los calores específicos (cagua=4186 J/kgºC,  caceru inox =510 J/kgºC ),M les mases del calderín y l’agua,  ∆T la diferencia de temperatures, y ∆t  el tiempu que duró l’ensayu. Atopé que la potencia calorífica del mecheru con esi axuste (y nes condiciones ambientales d’esi momentu) yera de 76,94W. Por ciertu,  fici lo mesmo con una cafetera italiana d’aluminiu (les orixinales son d’esti material), y diome un resultáu práuticamente igual, 76,91W.
   Como ves percenciellu y accesible a cualquiera, y aplicable al fogón de casa, un mecheru de bolsillu, o una forniella llétrica.


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