Quesu a velocidá lluz



     Desde los cursos caberos de la escuela primaria toos sabemos que la velocidá de la lluz ye d’unos 300.000.000m/s, pa llegar a esti valor tuvieron que pasar munches décades de investigación, con medides cada vez más fines. Güei fálase de 299.792.458m/s, que ye un valor tomáu con equipos perprecisos.  Pa nós, porcaces científicos amateur, nun somos apurrir valores tán finos, anque con un poquiñín d’inxeniu podemos arreglános pa tomar una midida con unos márxenes d’erru aceutables, como’l métodu que voi cuntar agora, pal que namás necesitamos quesu, una riegla y un microondes.

     Una tarde, na que tuve entetreníu iguando un fornu microondes d’un compañeru, esploré esti métodu pa midir la velocidá de la lluz, qu’entá nun fuera probar (anque taba dando vueltes na mio xíxara), por nun tener en casa un d’estos apartatos (nun mos gusta la comía acalecida con ellos, que-y vamos facer). Que meyor manera pa probar si funcionada l’aparatu que con un esperimentu…

     Aprobechando qu’había unes raxes de quesu d’Ozcos na ñevera, y que ya tinía fame, maté dos páxaros d’un tiru, preparé merienda y midí la velocidá de la lluz.
Pa ello punxe’l quesu estiráu  nel platu del microondes, y como necesitaba que nun xirase (llueu verás l’inquiz), saqué les aspes xirantories nes que posa’l platu (ye tirar d’elles p’arriba, salen perfácil). Arranqué l’aparatu 5 min. Lo que saqué foi esto:



     El quesu amosaba una serie de bultos, nésos yera onde la temperatura yera mayor, por que esos puntos ye onde conflúin los frentes d’ondes del microondes, nellos superpónense les ondes centrales y llaterales emitíes. Por eso nun dexé que’l platu xirara, si lo ficiese estos puntos nun diben apaecer.
     Ye perfácil venceyar la ralura ente los bultos del quesu cola llonxitú d’onda, éstos son los máximos de la onda:
λ=2L
 onde L ye la ralura ente bultos de quesu.

     Agora, camudamos λ por 2L na ecuación siguiente y voilà, ya podemos saber la velocidá de la lluz (c):
c=2Lf
 onde f ye la frecuencia del microondes, que suel ser de 2,45 . 109Hz (vien especificáu na placa carauterístiques del aparatu).

     Como tinía dellos bultos na superficie’l quesu midí les ralures nel punto más altu, y calculé la media de toles midides, 6,1±0,1cm.

      Polo que, tres pasar les midies a metros, pude calcular c:
c=2*0.061*2,45.109=298.900.000m/s

     Calculando l’erru esperimental, vi yera namás que del 1,6%, o sía dientro d’unes bones llindes pa habelo fecho con un métodu tan grebu nun ta mal, ¿eh?

    Nin que dicir tien, que la siguientefas del esperimentu foi, meter el quesu en pan, y comelu a una velocidá mayor de la de la lluz. ¡Vaya fame que tinía!


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