domingo, 31 de enero de 2016

De verdá desfaen los cuervos los maizales: les egagrópiles como presea d'estudiu

   Va tiempo que na presa llocal saliera un de los ediles del mio conceyu desbabayando sobre los cuervos (Corvus corone) (un incisu, nun trafuque’l llector el cuervu col cuervu carniceru (Corvus corax), más grande y menos gregariu qu’el cuervu), diciendo qu’estos taben acabando cola coyecha de maíz, por que arrancaben les plantines, qu’aniciaben por eses feches a salir, dicía que como esa especie convirtierase’n plaga diba perdese la coyecha de maíz d’esi añu. Namás d’alcordame póngome de mala  llechi, pues de mano estes aves tienen meyores coses que facer qu’arrancar plantines de maíz, que nun-yos sirven pa comer. Les motivaciones d’esti señor, al facer estes afirmaciones, nun les conozo (anque les imaxino), pero rescamplen el conocimientu que tien sobre el entornu natural que lo arrodia, y el respetu pol mediu.D'aquella escribí una carta al mediu esplicando como yera la realidá, pero nun estimaron oportunu asoleyala.

   Como sabes, gústame comprobar les coses por mio mesmo, asina que decidí estudiar la dieta de la especie a lo llargo d’un añu, pa  ver que socedía. Pa ello  usé les egagrópiles.
Les egagrópiles de córvidos apaecen munches vegaes enriba las boles de silo nos praos.
 
 
   Les egagrópiles son los restos non dixeríos que les aves acumulen na vinizuela, y que regolden cada ciertu tiempu (una o dos vegaes al día, polo corriente). Ufren una información perinteresante al naturallista, ya que-y dexa conocer de forma indireuta la dieta de les especies que les producen, en xeneral les especies carnívores (tanto preses grandes como pequeñes), y les que comen materia duro o indixerible (como material vexetal, casces, papeles…). Por eso, decidime a estudiar la dieta de los cuervos sofitáu n’egagrópiles, diben dame información fácil de conseguir y con rexistru de los principales alimentos de la especie (desde inseutos, grana, pequeños mamíferos, basoria, y hasta plantes de maíz, quién sabe). Pa ello garré egagrópiles durante un añu (cola valible gabita de la mio compañera nel camín, tanto nes correríes naturallistes, como na vida) en dellos llugares del conceyu, y analiceles, tratando de identificar los alimentos qu’apaecíen a ras de familia como mínimu. Cálcule’l percentax que representaba’l nel volume de cada egagrópila cada triba d’alimentu (esto dizme lo que más come, pero non lo que más aporta, pa ello habría que facer un análisis más finu, y pa los propósitos que tenía, l’averamientu porcaz que fice yera sobrao, ya falaremos d’esto n’otres ocasiones…).

   Puedes entrugate cómo se cuáles yeren de cuervu; cada especie produz unes egagrópiles distintes que tienen unes carauterístiques que pueden distinguiles de les d’otres, después de años esbillando y analizando egagrópiles, entames a conoceles. Los que me conocen saben bien lo que me presta trabayar con esti material, y los de casa tuvieron que sofrir delles “desgracies” (invasiones de mosques o polilles, per exemplu) por mor a les bolsaes d’elles que llevaba. Pa les de córvidos fice un articulín que puedes ver n’El Cagamangos 2 (ver Cagamangos 2).

    Depués d’un añu, ¿qué foi lo que atopé?


   Na gráfica puedes ver qué triba d’alimentu comieron más los cuervos por estaciones, y como los percentaxes camudaron, con una fuerte estacionalidá nel consumu, asina na primavera y nel branu sofitaron la dieta na materia animal (coincidiendo cola mayor abondancia d’inseutos, p ex), na seronda y nel iviernu consumieron más materia vexetal que animal. Tamién vemos como nes dómines de primavera e iviernu, tamién foi importante el consumu d’otros alimentos (restos de procedencia humana, basoria).

   Con estos datos podíamos cuntar que a la meyor tenía razón el paisanu que salía nel periódicu, pero si nos averamos más a los datos veremos que nun ye asina:


 
   En toles dómines consumió munchos restos de cereales, principalmente maíz, procedentes de tolo que queda nes tierres depués de la coyecha, pues los métodos d’agora dexen munchos más restos aprovechables, sobre tou grana de maíz, que comen nun solo los cuervos, sinón gurriones, gaviotes, pegues, mures… Tamién van a comer, n’iviernu sobre tou, au guarden tola forgaxa coyechada. Na dómina braniega y serondiega aprovechen enforma tamién los frutos como mores, cereces, sabugos… Y lo mesmo que pasaba nel análisis xeneral, en primavera e iviernu diversificaron la dieta, y sofitaron parte d’esta n’otros recursos vexetales, como semilles de plantes añales, pero enxamás apaecieron fueyes nueves o restos de plantoninos de maíz, más que nada per aciu a que nun tiene dientes pa arrancar y mascalos, nun nos escaezamos que son AVES, non vaques, polo que nun faen nengún dañu a los semaos, más bien a la contra, ya que son plaguicides naturales, y si non mira la gráfica de consumu de materia animal:
 

   Na primavera y nel branu, cuando’l maíz ta medrando, ye cuando los cuervos comieron más invertebraos, sobre toos escarabaxos y saltapraos, y na dómina fría foi parexu’l consumu d’estos y el de ratones y xurnies. 
Cada dómina consumen unos alimentos, como na seronda, que comen abondes mores, y tiñen les egagrópiles de morao.

 
   Depués d’un añu tres les egagrópiles d’esta especie pude comprobar que na zona non solo  nun facía dañu a los semaos de maíz, sinon que yera beneficiosu, pues comía inseutos y royedores (a los que tamién facía competencia al comer los restos de coyecha).
 
   Postdata: Ya sabes que ye un blogue pa divulgar los esperimentos cenciellos, y ensin munchos enguedeyos, ye per eso que nel testu nun doi datos d’análisis estadísticos que sofiten si son significatives o non les diferencies ente consumos de tribes d’alimentos, eso nun quita que los ficiera, y que los resultaos que doi sean los que confirmó la estadística.

   Cuando finé de recoyer y analizar, volví a escribir al mediu esplicando-yos el tema con datos empíricos, tampoco s'asoleyó, quedó pernidio de que parte taben...

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